Страници

четвъртък, 2 юни 2011 г.

Поемане на отговорност

Какво виждаме в огледалото когато се погледнем  -  това което сме или това което искаме да бъдем? А трябва ли това да са две различни неща?  Доволни ли сме от нашето отражение? Всичките ни убежнедия ни поставят в ситуация на жертви, на хора, които не могат да променят  съдбата си. Истината е, че можем да бъдем всичко, стига да се справим със съпротивлението вътре в нас.  Чувстваме го всеки път когато искаме да крещим: "Не е така!", "Не е моя вината!" и т.н.. Да, може би нямаме пряка вина,  а и да имаме, егото ще се опита да я оправдае. Първата крачка е да си признаем, че нещо в нас се противи да се почувстваме достойни, за това което искаме.

 Житейският опит не е лошо нещо. Той е защитен механизъм, който ни предпазва, когато се опитаме да пипнем  горещия котлон, или да пресечем на червено. Мозъкът ни, обаче, му е дал прекалено много свобода. И как да не му даде? Резултатите са защитени от толкова много личен и обществен опит. Логическото мислене също е нещо прекрасно. Благодарение на него имаме компютри, телефони и т.н., но и то е започнало да се меси в задачи, които не са негови. С опит и логика, ще се предпазим от рискове и ще запазим това което имаме, но няма да видим непознати хоризонти, а само това , което ограниченото ни съзнание счита за възможно.
 И как става така, че някой хора  постигат мечтите си? Ако погледнем в миналото си и анализираме всичките си успехи и провали, започваме да откриваме логика. Когато мислим постоянно за желанието, то обикновено се проваля или пък изобщо не се развива по план. От друга страна, когато го "пуснем" и се занимаваме с други неща, така че да го забравим, тогава, в най-неочаквания момент, то се случва. Звучи лесно - не си мислете за това което искате и то ще се случи... Да, само че е дяволско изкушение да не мислиш за това което искаш!

Оттук започва и моето "търсене" на  методи и трикове с които човек може да успокои и разсее съзнанието си от безпокойството и нетърпението.  Изкуство е,  да погледнеш в огледалото и да видиш човек, изпълнен с потенциал и ентусиазъм. Истинският творец знае граматиката на успеха и намира начини да се справя с препятствията  по пътя.  Именно това  е моята цел!

Няма коментари:

Публикуване на коментар