Страници

понеделник, 13 юни 2011 г.

Изначалната ни женственост...II част


                                                  
Този пост искам да посветя на дейности, които според мен, стимулират произвеждането на женски хормони. Ще споделя с вас лични впечатления, ако някой иска да допълни нещо, много ще се радвам!

ОРИЕНТАЛСКИ ТАНЦИ
В интернет има доста написано по темата "Що е то белиденс?". Искам само да отбележа, че не става дума за кючеците, които се въртят по чалготеките, а за един много стар танц, който се е практикувал още от древните египтянки. Той е бил част от различни ритуалил - лечебни, подготвящи жената за раждане, освобождаващи от демони и т.н.
Къде е тънката линия между мит и истина - незнам.Това което забелязвам, е, че музиката, ритмите, движенията, определено пробуждат неподозирани усещания. Ако имате нужда от малко екстра самочувствие или да усетите изкусителката в себе си, то това е доста ефективен метод. Като начало не е задължително да тръгнете на курс, въпреки че ако ви се занимава по-сериозно,  сами ще поискате. Има безброй видео уроци в YouTube, така че може да започнете веднага. Целта е да се раздвижите и да обърнете внимание на чисто женските форми.  Щом насочите вниманието си към тях, жлезите с вътрешна секреция  си знаят работата.

ПЛУВАНЕ СТИЛ "ДЕЛФИН"
Не знам дали е нещо звързано с чупките в тялото, които се практикуват и при белиденс, или пък асоциацията с русалка(свързвана с плодородието в някой митове), но има нещо в този стил на плуване, което пробужда женските сетива с пълна сила.  Всеки има представа как плуват делфините. Слагате чифт плавници, маска и шнорхел и сте готови. Може да не плувате перфектно, но с времето се учи и техниката. Изключително помага при стомашни или менструални болки, защото се осъществява нежен и същевременно ефективен воден масаж.

ЙОГА
Има асани (пози), които пряко стимулират функцията ендокринните жлези. Така например челната стойка стимулира хипофизата. Всяка чакра е свързана със определена област и жлеза с вътрешна секреция. Упражненията са  насочени към стимулиране на точно тези области. Човек просто трябва да установи на какво да наблегне.

Първа чакра (коренна, червена) - полова система, отделителна система, долна част на тялото
Втора чакра (коремна, оранжева) - надбъбречните жлези, полова система, яйчници, тънки черва
Трета чакра (пъпна, жълта) -  задстомашната жлеза, надбъбречни жлези, стомах, тънки черва, черен дроб, жлъчен мехур
Четвърта чакра (сърдечна, зелена)- тимусна жлеза, точка на баланс между тяло и дух
Пета чакра (гърлена, синя)- щитовидната жлеза, гърло,уста, ръце
Шеста чакра (третото око, индиго)- хипофизна жлеза, мозък, нервна система
Седма  чакра (коронна, лилава) - епифиза
               
От тук, например, можем да си направим програма за жена, с проблемен цикъл. Подходяща е атмосферата в оранжеви тонове(свещи, постелка, дрехи, цветя и др.) На мен лично ми помагат тези асани: лодка, крокодилски, котешки упражнения, люлка, мост и особено коремно дишане. Обикновено редувам разтягащи и релаксиращи упражнения със силови.За индивидуална програма е най-добре да се допитате до инструктор.  Дано все пак тази информация е някаква насока. :)

1 коментар: