Страници

петък, 3 юни 2011 г.

Хранене и акне




За храната и красивата кожа има много теории, особено когато става въпрос  за акне. Лично за мен, истината винаги е съвкупност  от много фактори, но на въпроса: "Има ли значение какво ядем?" - твърдо мога да кажа  - "Да!". Това обаче в много редки случаи е единствената причина. Банално е да обяснявам за забързаното ежедневие и как то ни стресира всеки ден. Вместо да фиксирам проблема още повече, ще се опитам да обясня как аз се справих с храните, които най-често биват набеждавани  като виновници за акне.
МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ:  Знаете ли, че преди години е имало трик, с който хората се избавяли от лошата миризма в хладилника? Просто слагали в него за един ден кана с прясно мляко. Не знам  доколко това е действало, но от научна гледна точка, в млякото се отлагат всички антибиотици, хормони, дори радиацията, на която е било изложено животното.  Излиза, че млякото е най-замърсеният животински продукт...
                От друга страна, повечето хора не могат да преработват лактозата в прясното мляко. С нея именно се  хранят млечно-киселите бактерии, следователно,  киселото мляко е "пречистено" от този дразнител. Последните  изследвания обаче изобщо не класифицират млякото  като полезен продукт, защото той е предназначен за бебета, а възрастният организъм не отделя ензими, с които да го разгражда. Така млякото образува слузеста маса в стомаха ни,  която излиза през ... лицето. Тъй като това е стомашен проблем , пъпките се появяват най-често  около устата и брадичката. Замисляли ли сте се защо шоколадът е толкова набеждаван? Не какаото, а маслото и млякото ни действат зле. 
                Има и друг интересен момент. Изглежда, че представителите на кръвна група "Б" нямат проблем с разграждането на мляко и млечни продукти. Остава проблемът с токсините, отлагащи се в млякото. Има хора с изключително бърз метаболизъм . Можем да ги познаем по това, че се тъпчат с какви ли не  боклуци...и това не им се отразява зле. Не всички обаче сме така.  Ето защо ни трябва алтернатива.
РЕШЕНИЕТО:  Ако не сте любители на млечните продукти и можете да ги откажете с  лека ръка - страхотно!  Аз обаче реших да потърся заместители. Можете да си приготвите вкъщи (при това не толкова трудно) конопено, сусамово, соево, оризово мляко, а и още много други. По-нататък ще публикувам рецептите, които  използвам . Като вкус се различават , но са приятни и лесно се свиква с тях. Могат да се добавят в кафе, сладкиши и др. Със сиренето и киселото мляко ми беше по-трудно, защото, поне за мен, те нямат заместител. И все пак, ако ви липсва филийка с домат и сирене, можете да пробвате авокадо, маслинов пастет, тофу, нахутена паста, различни видове тахан...Пред  мен се разкри  един  нов  хоризонт от вкусотии, за които даже и не подозирах. Няма как да знаете дали това не е вашият проблем, освен ако не пробвате (за жалост). Все пак един месец  без млечни продукти на никого не би навредил. Кой знае дали това  няма да се окаже  липсващото парче от пъзела за перфектна кожа?



КАФЕ: За него най-много се спори... Полезно ли е, вредно ли е...? Едно е сигурно - кафето е диуретик и от него организма се чисти, изхвърляйки вода. Това означава, че стандартинте 1-2 литра, поети течности за деня, трябва да станат около 3. Най-лекото лепнене на устните означава, че ви липсва вода. Колкото по-наситен е цвета на урината, толкова по-обезводнени сте(тук не включвам хората, които взимат спортни витамини или антибиотици).  Ако поемате малко вода, тялото ви забавя метаболизма и трупа запаси, защото ви вкарва в икономичен режим. Поетите калории за деня обаче не спадат и така не само, че не можете да се изчистите от токсини, а и трупате.
                Нека започнем от това, че аз съм от хората, които по цял ден са на бюро, пред компютър и имат нужда от много умствена енергия. Днес  кафето се използва безразборно, в количества, които далеч не са здравословни. Аз лично съм стигала до 4 на ден ... То трябва да се пие или преди спортни натоварвания, или при силна умора. Да кажем, че нормата за деня,  не трябва да надхвърля едно кафе. Често нямаме нужда от екстра прилив на енергия и въпреки това се наливаме ...от скука или по навик. От тук идва вредното му влияние - разтреперване, нервност, суперактивност. Всяка такава форма на "неправилно усвоена" енергия избива по лицето(изобщо слабото място на човек). Организма се подлага на ненужен стрес. Кафето е супер преди фитнес! При мен например, утроява резултатите. Представете си, обаче, цялата тази  енергия, напираща през порите ви... Кафето не причинява акне, стресът и обезводняването го причиняват. Излагането на всекидневен стрес  влошава функциите на хипофизата, щитовидната жлеза...от там тръгват различни хормонални проблеми, който при жените най-често биват лекувани с противозачатъчни. Така се лекува симптома, като причинителят остава потиснат и след време избива или в друг симптом или лекарството спира да действа. За хормони ще пиша допълнително, защото темата е необятна, но като цяло причинителя е само един - стрес.
РЕШЕНИЕТО: Можете да откажете кафето постепенно  - от днес  намалете приема му с една чаша. Моята грешка при консумацията на кафе, на работното място, беше, че го пиех когато си почивах и така мозъкът ми свързваше аромата, вкуса, дори вида на чашата, с релаксация. И да, докато го пиех наистина се чувствах супер...по после идва хиперактивността. Огромна част от хората пият кафе сутрин...За мен лично, това беше задължителен "ритуал". Светът се сриваше, ако не си изпиех сутрешното кафе. То беше приятелят, с когото споделях плановете си за деня. С огромна изненада открих, че може да бъде заместено. Сега пия чаша прясно изцеден сок от лимон и правя сутрешна гимнастика. Други хора пият черен или зелен чай, но на мен просто не ми харесват на вкус и не усещам ефекта. Иначе и те са заместители. Човек трябва да има воля да си зададе един единствен въпрос: "Имам ли нужда от кафе сега, или искам да избягам от/прикрия нещо?" Този въпрос може да бъде задаван към всяка една зависимост(кафе, цигари,храна, алкохол, наркотици и др.) Първата стъпка е, да се опълчите срещу собственото си убеждение "Не мога без кафе!" Напишете на един лист, кога пиете кафе, а на гърба, какво друго има ободряващ ефект при вас. Ще се изненадате как, когато желанието да намалите кафето бъде посято във вас, постепенно ще се появят и алтернативи.


ЗАХАРНИ И ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ:Тук ще говоря за захарта и тестото като въглехидрати в комбинация с мазнините, които присъстват във всички сладкиши, закуски, вафли, и т.н. И така, когато ги приемем, в организма ни се задействат редица реакции. Въглехидратите стимулират отделянето на инсулин, който от своя страна пречи на мазнините да бъдат използвани като източник на енергия.  И така, тези мазнини или ни се лепят като запас, или засилват отделянето на мастна секреция (най-често и двете). Мазнините използвани в сладкишите, далеч не са от полезните - претърпяли са поне две термични обработки, просто защото рафинирани (рафинираните мазнини са по-евтини) и после печени/пържени. Да не забравяме, че всяка мазнина, подлагана на термична обработка повече от един път, става канцерогенна.  Пържените картофи по ресторентите в това отношение са пълна скръб. Там мазнината във фритюрника се сменя много рядко. След като сме запасили стабилно тялото си с излишна енергия от въглехидратите и вредните мазнини,( след бирата и пържените картофи, които също са фатална комбинация) то или ще складира, или ще направи отчаян опит да се изчисти. Един от тези очиствателни пътища е кожата и резултатите могат да бъдат доста депресиращи.
РЕШЕНИЕТО: Просто трябва да се избягва всякакво комбиниране на мазнини и въглехидрати, особено ако мазнините са ненаситени. Избягвайте готвене с мазнини. Полезната употреба на мазнина е в комбинация със салата. Месото е достатъчно мазно и няма никаква нужда от още олио. Също така мазнината трябва да е студенопресована и екстра върджин. Едното показва, че няма термична обработка при производството, а другото - че е първа преса, т.е. най-качествена и съответно най-полезна. Пак казвам, не е нужно човек да е краен в ограниченията, но когато има проблем, е хубаво  да се запитаме какво предпочитаме - здраве или мазна баничка?


Няма коментари:

Публикуване на коментар